Egyujjas kifordított bundakesztyű... Na jó, nem kifordított, csak simán, és csakis kötve... Ebben az időben erre van a legnagyobb szükség!

 

Hozzávalók: kb. 10 dkg közepesen vastag 50% gyapjú 50% akril fonal, 4-es harisnyakötőtű.

 

A saját vékonyka kezemre 40 szem elég, 2 sima-2 fordított patentmintával kötöttem 8 cm-t, hogy elég hosszú legyen, ne fújjon be a szél a kabát alá ha biciklivel megyek se...

Aztán sima kötéssel mentem tovább, egészen a hüvelykujjig.

 

Következzenek akkor a videók:

 

Először egy kis ismétlés, hogy hogy is kell 5 tűvel kötni!

 

    


szólj hozzá: Körben kötés 5 tűvel

 

Most az jön, hogy hogy hagyunk helyet a hüvelykujjnak. (Sajnos nem találtam biztosító tűt, de ez a hullámcsat is tökéletesen megfelelt a célnak! Erről se potyogtak le a félretett szemek.)

 

    


szólj hozzá: Kesztyű kötés 2.

 

Ezekután kötünk tovább szépen, mikor visszaérünk a felszedett szemekhez, azt így kötöttem le:

 

    


szólj hozzá: Kesztyű hüvelykujja

 

Sajnos több videó nem készült, de a továbbiakat szóban is el tudom magyarázni.

 

A félretett 6 szem ott pihen továbbra is, a kesztyű kézfej részét kötjük tovább, körbe-körbe, egészen addig, míg el kell kezdeni fogyasztani. Érdemes próbálgatni, és kb. ha a kisujj végéig ér már a  munka, akkor kezdjük el a fogyasztást. (Nekem ez a fogyasztás nem sikerült a legszebbre, ugyanis semmiféle leírást nem néztem.)

 

Én így fogyasztottam:

Körönként 2x fogyasztunk, tehát mindkét oldalon. Az első tű utolsó szemét a második tűn lévő első két szemmel (szépen összeforgatva) kötöttem  össze. Ezzel szemben ugyanígy. Majd egy sort csak simán lekötök, aztán ugyanígy fogyasztok, addig, amíg kellő hosszúságú lesz a kesztyű. A végén megmaradó szemeket végül összevarrom. Ez így olyan szögletes lesz, van, akinek ez nem tetszik, de én lusta voltam bonyolítani, és teljesen megfelel a "srég" fogyasztás.

 

Ezek után visszatérünk a hüvelykujj részhez. A biztosítótűről (hajcsatról :Đ) visszaszedjük a 6 szemet, és vele szemben felszedünk másik 6 szemet. Valamint mindkét oldalon plusz 1-1 szemet, így nem lesz lyuk és lazább is lesz az ujj.

Hozzávalók: 10 dkg vastag puha fonal (az enyém akril-gyapjú keverék) 6-os körkötőtű, 1 db szemjelelő karika A sapka 54 cm-es fejkörméretre készült, de kötéspróba alapján pontosan ki tudod számolni, hány szemre kezdd!

 

Kötéspróba és számolás Szedj fel 10 szemet a tűre, és köss simán (harisnyakötéssel) 6 - 8 sort. Kicsit széthúzva mérd meg, milyen széles a próbadarab! (Nekem 9 cm volt.) Most mérd meg, mekkora fejkörméretre kell kötnöd! (Nálunk ez 54 cm.)

 

Az eredmény pedig így jön ki: 54 cm / 9 cm x 10 szem = 60 szem Tehát az én sapim 60 szemmel készült.

 

Elkészítés: Először egy sima sapkát kötünk, de nem túl hosszút, kb. a fül közepéig érjen csak. Szedjünk fel a tűre 60 szemet, valamilyen laza szemfelszedési technikával. Ezután sima kötéssel dolgozunk körbe-körbe kb. 10-12 cm-en keresztül, de érdemes közben próbálgatni, mikor kezdjük a fogyasztást. (Célszerű egy szemjelölőt rakni a kör első szeme elé, ezt minden sorban csak simán átemeljük.)

 

A fogyasztás nálam úgy nézett ki, hogy 4 felé osztottam a szemeket, konkrétan így: A szemjelölő után 6 szemet simán lekötöttem, majd 3 szemet simán összekötöttem, úgy, hogy a középső szem legyen felül ezután 12 sima szem, ismét 3 szemet összekötni, 12 sima, 3 szem összeköt, 12 sima, 3 szem összeköt, 6 sima. A következő sor végig sima, majd ugyanígy fogyasztunk, pontosan az előző összekötött 3 szem felett, minden páratlan sorban, a páros sorok végig simák. Összesen 6 sorban fogyasztunk, így a végén 12 szemünk marad. Most egy sort lekötünk úgy, hogy folyamatosan két szemet összekötünk. Ezután leláncoljuk a megmaradt 6 szemet, összehúzzuk a kis lyukat.

 

 

Most pedig jön a dupla íves fülrész! A sapka alja valószínűleg magától is kunkorodik kicsit a sima kötés miatt, de ez most külön jó, kicsit feltekerjük, és újra elővesszük a kötőtűt! A kezdő sortól kb. a 4-5 sor fordított oldalán elkezdjük felszedni a szemeket. Lehetőleg most is a sapka hátulján kezdjük! Ha megvan a kezdő szemszám (nálam 60). Használjuk most is a szemjelölőt! Simán kötünk 6 sort.

 

Most jön megint a számolgatás! Nem is tudom, hogy magyarázzam! A fogyasztás minkét oldalon 10 szemet érint, tehát összesen 20-at. A kezdő szemszámból ezt vonjuk ki (nálam így maradt 40 szem) ezt osztjuk 4-gyel (nálam 10 szem). Legyen ez a szám most "S". Lekötünk a szemjelölő után "S" + 10 szemet, a szálat előrevesszük, a következő szemet átemeljük a jobb tűre, a szálat hátravezetjük, az egy szemet visszatesszük a bal tűre. Gyakorlatilag körbetekertük azt az egy szemet. Így nem lesz lyuk. Most megfordítjuk a munkát, és kötünk "S" + 10 + "S" szemet. A következő szemet körbetekerjük, csak most hátulról előre kell rakni a szálat.

 

Talán egyszerűbb úgy mondani, hogy most a fordulás után mindkét oldalon az előző visszaforduláshoz képest először 3, 2, 2 és végül megint 3 szemmel hamarabb fordulunk mindkét oldalon. Miután mindkét oldalon megvolt a 4-szeri fogyasztás, mikor legközelebb elérjük a szemjelölőt, fordított szemekkel kötünk tovább egy teljes kört, nem vesszük most figyelembe a visszafordulásokat. Az egy kör után viszont újra simával kötünk. "S" számú sima szem, következő szem körbeteker, visszafordul, "S" + "S" szem, teker, visszafordul, és most minden sorban, mindkét oldalon 3, 2, 2 és 3 szemmel többet kötünk le, ennyivel később fordulunk vissza, végül 6x teljes kört kötünk. Az egy külön lévő fordított sor lesz a hajtás, befelé hajtjuk az utólag a sapkához kötött íves szegélyt, a szemeket szépen egyenként hozzáöltögetjük a kezdő sorhoz, a szálakat eldolgozzuk, és kész is a sapi.

Ha valakinek van lánya, előbb utóbb a barbie-alkatú babák is megjelennek a láthatáron. Ezek a szegény babák viszont általában laza nyári cuccokban  kaphatók. Hogy meg ne fázzanak, egy óra alatt összedobhatunk nekik egy jó  meleg pulcsit!

Hozzávalók: néhány gramm középvastag maradék fonal, 4-es harisnyakötőtű, 3-as horgolótű.

A nyakánál kezdjük!

 


A leírás az Inspriation 152 c. Schachenmayr kiadvány alapján készült, német nyelvtudás hiányában alaposan leegyszerűsítve.

Hozzávalók: 30 dkg Schachenmayr Bravo Jacquard Color fonal, 3,5-ös legalább 100 cm hosszú körkötőtű.

 

A késő tél és a kora tavasz slágere volt nálunk ez a sapka! Összesen  5-öt kötöttem meg belőle. Most már jön a jó idő, de őszre már most megkötheted!

 

Hozzávalók: közepes vastag fonal (konkrétan Lisa fonalból 8 dkg kell felnőtt sapkához!) 4-es harisnyakötőtű (60 cm-es 4-es körkötőtű) 2-es akármilyen kötőtű.

Ha még nem kötöttél csipkét, ehhez a sálhoz akkor is érdemes hozzáfogni, ugyanis annyira egyszerű, hogy már szinte unalmas! 4 soronként csak egyszer van minta, de az is pofonegyszerű!

Ehhez a 2 méter hosszú és 23 cm széles sálhoz mindössze 12 dkg tolnai gyapjút használtam fel (szóval jó, ha 400 Ft volt a fonal ára!), tehát pille könnyű, de mégis hatalmas, és nagyon kellemesen meleg!

Kell még hozzá 5-ös kötőtű, ami lehet körkötőtű is, de ehhez nekem kényelmesebb volt az egyenes.

 

3-4 éves kislányoknak őszre-tavaszra!

 

Ez a modell is teljesen egyben kötve készült, varrni csak a hónalján lévő kis lyukat, a kapucni szegélyét meg a gombokat kellett!

Igazából egy túlméretes pulcsiról van szó, bő az ujja, bő a dereka, jó tágas a karöltője is, így alá lehet öltözni rendesen. Egyébként nem bonyolult, egyenes az ujja és az eleje-háta is! Nem A-vonalú, csak ilyen kis cseles!

Hozzávalók:

A poncsó a Coats cég Red Heart Lisa fonalából készült. Összesen 25 dkg-ot használtam el, kb. másfél gombolyag kellett a mályvából, 3 és fél pedig a khaki színűből. Ez a fonal 100% akril, ami szerintem felsőruházatnak tökéletes, de aki erre igényes, középvastag gyapjúból is megkötheti. Kb. ugyanaennyi az anyagszükséglet.

5-ös körkötőtű, vagy 5-ös tűvég 80 cm-es damillal, és 5-ös harisnyakötőtű az ujjak kötéséhez.

4 db (kb. 13 mm átmérőjű) gomb.


A kötést most fönt, a nyakánál kezdtem, ez sokkal kényelmesebb megoldás!

 

Szerintem ez a legegyszerűbb sapka leírás, ezt szoktam általában átszámolni, színekkel, mintákkal variálni.

A leírt méret 9-12 hós gyerkőcnek való, kb. 40 cm körméret.

Hozzávalók: kb. 5 dkg közepesnél kicsit vékonyabb fonal egy, vagy akár több harmonizáló színben (télre, őszre inkább gyapjú vagy akrilt ajánlok, a képen látható pamut sapka sokat nem melegít, inkább langyos tavaszi napokra való)
3-as harisnyakötőtű

További cikkeink...

BejelentkezésFacebook_likebox